Jooga tukena huippu-urheilussa

Jooga on Intiassa tuhansien vuosien saatossa syntynyt henkisten ja fyysisten harjoitusten yhdistelmä. Henkiset harjoitukset liittyvät keskittymiseen ja meditaatioon, kun taas fyysisillä harjoituksilla tuetaan rentoutumista ja terveyden edistämistä. Joogaa on monta eri alalajia ja eri haarat painottavat eri osa-alueita, mutta miltei kaikki muodostuvat samoista elementeistä.

Kun mietitään urheilua, erityisesti urheilijaa ja mitä kykyjä tämä tarvitsee huippusuoritukseen, nousevat joogan edut esille. Jo joogan henkisillä harjoituksilla voidaan lisätä keskittymiskykyä sekä vahvistaa henkistä suorituskykyä suorituksen aikana. Muun muassa erään Isobritannialaisen yliopiston tutkimuksen mukaan viikoittainen joogatunti paransi osallistujien stressinsietokykyä ja kohotti mielialaa. Joogan on sanottu vaikuttavan positiivisesti jopa ADHD:sta kärsiviin.

Joogan fyysiset harjoitukset edesauttavat liikkuvuutta, notkeutta ja tasapainoa. Näistä taidoista on erityisesti hyötyä huippu-urheilussa. Jooga tunneilla keskitytään nimenomaan liikkeiden eli asanoiden tekemiseen, hengitysharjoituksiin sekä rentoutumiseen.

Lajin hyödyt ovat suuret huippu-urheilijalle, jolta vaaditaan paljon sekä henkisesti, että fyysisesti. Kehon ja mielen hallinta ulkoisista tekijöistä huolimatta ei voi olla huono asia suoritusta tehdessä. Perinteisesti länsimaissa lajia on pidetty etenkin naisten harrastuksena, mutta viimeisten vuosien aikana laji on löytänyt tiensä myös miesten tykö.

Harrastajia jääkiekon, koripallon ja rugbyn huipulta

Monet jääkiekkomaalivahdit hyödyntävät joogaa harjoittelussaan; Esimerkkinä tästä toimii NY Rangersin Henrik Lundqvist, joka ei kuitenkaan onnistunut venymään tarpeeksi tehokkaasti matkalla kohti tämän vuoden Stanley Cupia. Ranger hävisi semifinaaleissa Tampa Baylle, jota pidetään alustavasti Betsafen kertoimien mukaan ennakkosuosikkina voittamaan finaalisarja Chicagoa vastaan, ja joukkue onkin johdossa ottelusarjassa.

Hyötyjensä takia joogasta on tullut osa monen urheilija ja urheilujoukkueen harjoituksia. Laji on otettu mukaan muun muassa amerikkalaista jalkapalloa pelaavan New York Giantsin harjoitusohjelmaan. Koripalloilija LeBron James sai alkusysäyksen joogaharrastukselleen toipuessaan alaselkäkivuista vuonna 2009. Eikä James suinkaan ole ainoa koripalloilija, joka on löytänyt avun joogasta itselleen, vaikka kovin helposti ei voisi kuvitella kaksimetrisiä atleetteja joogamatoilla suorittamassa asanoita.

Yhtenä ehkä yllättävimmistä joogan harrastajista on uusiseelantilainen rugbyjoukkue All Blacks. Joukkue haki apua joogasta, kun suoritukset otteluissa eivät olleet vastanneet odotuksia. Joukkue koki jooga ohjaaja Linsey Bennin mukaan harjoitusten auttavan etenkin keskittymisessä ja tulevan ottelun visualisoinnissa.