Joogaliikkeitä aloittelijoille

Joogaan liittyy edelleen jossain määrin harhaluuloja, joiden mukaan joogaliikkeet ovat vaativaa akrobatiaa tai erityistä notkeutta edellyttäviä. On totta, että jooga tarjoaa haasteita kaikentasoisille joogan harjoittajille ja näyttäviä sekä vaikeitakin liikkeitä on tarjolla. Tavallisen joogaharrastajan perusliikkeet ovat hyvin turvallisia ja tavanomaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että harrastuksen voi aloittaa kuka tahansa ja miltä tasolta tahansa.

Kotona tehtäviä jooga-asentoja eli asanoita varten voi hankkia joogakirjan tai etsiä ohjattuja harjoituksia netistä. Hatha-joogan perusliikkeet ovat hyviä aloittelijalle (Muista koulukunnista voit lukea artikkelissamme Joogan eri lajit). Niissä on erilaisia venytyksiä, kehoa avaavia ja kiertäviä liikkeitä sekä tasapainoa kehittäviä liikkeitä. Voidaan puhua niin sanotusta lempeästä joogasta.

Omaan tahtiin kehoa kuunnellen

Aloittelevan joogin, joka harjoittelee kotona, on tärkeintä muistaa, ettei yritä tehdä mitään sellaista, mikä tuntuu liian hankalalta tai aiheuttaa minkäänlaista kipua. Joogaliikkeet niin kotona kuin salillakin tulee tehdä omaa kehoa kuunnellen, rauhallisesti edeten ja vähitellen haastetta lisäten. Hengitystä hyödyntäen ja harjoittelun myötä keho tulee vähitellen joustavammaksi.

Jokainen harjoitus on syytä aloittaa pienellä virittäytymisellä tai rentoutushetkellä, jota sitten seuraa kehoa lämmittäviä liikkeitä. Kuten erilaisia pään ja selkärangan pyörityksiä sekä kiertoja ja kevyitä venytyksiä. Kotona tehtäviä selkää harjoittavia asanoita ovat esimerkiksi ”kissa”, ”alaspäin katsova koira” ja ”kobra” -liikkeet sekä tasapainoa kehittävä ”puu” -asana. Lisää kotona tehtäviä liikkeitä aloittelijalle voit katsoa vaikkapa täältä. Myös monipuolisesti kehoa harjoittavaa ”aurinkotervehdys” -sarjaa voi tehdä kotona esimerkiksi aamuisin muutamia kertoja. Käymällä muutamalla ohjatulla joogatunnilla oppii koko joukon liikkeitä ja niiden harjoittelua voi sitten jatkaa kotona.