Joogan eri lajit

Jooga ei ole pelkästään yksi ja aina samanlainen henkis-fyysinen harjoitusmuoto, vaan erilaisia joogakoulukuntia on useita. Tämä on hyvä tiedostaa varsinkin jos tuntuu, ettei ensimmäinen kokeiltu joogatunti ollut odotusten mukainen tai tuntunut ”omalta”. Miten nämä eri joogalajit sitten eroavat toisistaan?

Koulukuntia riittää

Ensinnäkin jo yhden joogalajin, esimerkiksi yleisimmän hatha-joogan sisällä voi olla jo paljon variaatioita. Variaatiot ovat painotuseroja, jotka syntyvät, kun joogaopettajat kehittävät ja rakentavat omaa opetustapaansa. Joogaopistoilla ja -kouluilla on erilaisia tapoja painottaa harjoituksen fyysistä tai henkistä puolta. Perinteisestä opetuksesta ja joogafilosofiasta kiinnipitämisen taso vaihtelee. Jotkut joogakoulut pitävät opetuksen mahdollisimman matalankynnyksen toimintana välttäen esimerkiksi haastavimpia jooga-asanoita.

Hatha-joogaa pidetään ns. perusjoogana, josta on yleensä hyvä aloittaa joogaan tutustuminen. Useimmat muut joogan lajit perustuvatkin hatha-joogaan. Astanga-joogassa tehdään samaa fyysispainotteista harjoitussarjaa joka tunnilla, syventäen ja täydentäen harjoitusta siirtyen lopulta seuraavan tason harjoitussarjoihin. Kiinalaisen Yin-joogan keskiössä ovat pitkät venytykset ja staattiset asennot.

Mitkä ovat tavoitteesi?

Kundaliini-joogaa sanotaan tietoisuuden joogaksi, harjoituksessa on mukana matrat ja meditaatiot sekä henkinen fokus. Tavoitteena on herättää ja nostattaa kundaliinienergiaa ihmisen korkeamman tietoisuuden käyttöön. Vinyasa-jooga on dynaamisen liikunnallista ja liikkeet yhdistyvät toisiinsa hengityksen kautta. Karma-joogaksi kutsutaan joogan lajia, tai oikeastaan jooga harjoituksen rinnalla kulkevaa elämäntapaa, jossa pyritään tekemään hyviä tekoja ja saavuttamaan siten itselle hyvää karmaa ja hyviä elämäntapahtumia. Vertailua joistakin joogalajeista löytyy esimerkiksi täältä.

Lisäksi nykypäivänä on kehitetty muun muassa erilaisia hot joogan muotoja, jossa joogataan korkeammassa lämpötilassa, niin kuin Intiassa tai Aasiassa luonnostaankin tapahtuu. Lämpötila lisää aineenvaihduntaa ja pehmentää sekä notkistaa kehoa, mikä helpottaa asanoiden tekemistä. Suomessa kehitetty hot joogan muoto on saunajooga.