Joogin ruokavalio

Onko joogan harrastajan noudatettava jotakin tiettyä ruokavaliota? Ja jos on millainen se on? On totta, että perinteiseen joogafilosofiaan kuuluu ajatus hyvin kokonaisvaltaisesta elämäntavasta, jossa kehon ja mielen hyvinvointia lähestytään monesta suunnasta yhtä aikaa. Kokonaisuuteen kuuluvat ruoka- ja juomavalio, nukkuminen, puhtaus, fyysiset harjoitteet sekä meditaatio. Pyrkimyksenä on tasapaino ja hyvinvointi. Tästä ajatusmaailmasta käsin tuntuu hieman ristiriitaiselta liittää säännöllinen joogaharrastus muuten piittaamattomaan elämäntyyliin, kuten mässäilevään pikaruokakulttuuriin ja jatkuvaan herkutteluun epäterveellisillä ruoka-aineilla.

Panosta vihreään

Perinteisesti joogin ruokavalio on kasvispainotteinen tai jopa täysin vegaaninen. Ruuan tuoreus ja puhtaus on tärkeää. Siksi luomu ja lähiruoka ovat joogalle tyypillisiä valintoja. Perinteinen joogaruokavalio kytkeytyy myös ayervediseen lääketieteeseen, jossa on keskeistä löytää omalle kehotyypille sopiva ruokavalio. Nautittu ruoka ja juoma ovat keskeisiä kehon uusiutumista ja puhdistumista ajatellen.

Kevyet ja hyvin sulavat ruuat ovat suosiossa. Annoskoot ovat pienehköjä ja paastoamista suositellaan. Ravinnon tarkoitus on toimia sopusoinnussa fyysisen harjoitteen kanssa kehon hyvinvointia ja terveyttä rakentaen. Joogisesta ravinto- ja terveysajattelusta lisätietoa täältä.

Kasvissyönti ei kuitenkaan ole mikään pakko tai välttämättömyys. Usein käy niin kun joogaharrastus syvenee, tietoisuus ravinnon vaikutuksesta omaan kehoon ja hyvinvointiin vahvistuu ja ruokavalio alkaa muuttua ikään kuin luonnostaan. Myös nautintoaineet, kuten kahvi ja alkoholi jäävät pois usein itsestään samassa prosessissa. Jokainen valitsee kuitenkin täysin itse oman ruokavalionsa, eikä siitä tarvitse kokea huonoa omaatuntoa. Joogafilosofia tarjoaa yhden hyväksi havaitun ja monien suosiman lähestymistavan ravintoon.